Słaba jakość holenderskiej marchwi
Holendrzy mają analogiczne kłopoty ze swoimi warzywami, jak producenci z Polski. Warzywa z zeszłorocznego zbioru szybko tracą na jakości, a producenci i handlowcy mają kłopoty za znalezieniem kupców. Czasem pomaga obniżanie ceny. Tak było w przypadku holenderskiej marchwi, która w ostatnim czasie w dużych ilościach pojawiła się na polskim rynku. Jednak w bardzo dużej liczbie przypadków okazało się, że niska cena szła w parze z niską jakością.
Okazało się, że marchew z Holandii jest jakościowo słabsza od marchwi polskiej i bardzo szybko czernieje, nawet podczas przechowywania w chłodni. Okazało się, że pomimo ceny na poziomie 0,90 zł/kg nie ma na nią wielu chętnych, nawet po dodatkowym selekcjonowaniu i oferowaniu tylko najładniejszej części z zaimportowanej partii.
Wieści szybko się rozeszły na rynku. Renoma, jaką dotąd cieszyła się holenderska marchew mocno ucierpiała i trudno będzie ją szybko odbudować. Do tej pory wszak holenderskie warzywa postrzegano, jako towar o gwarantowanym poziomie jakościowym.
Zobacz więcej: Marchew?preview=1