Charakterystyka polskiego warzywnictwa gruntowego
2006-09-02 00:00
Produkcja warzyw w Polsce pozostawia jeszcze wiele do życzenia.
Największe niedostatki to:
- niewielki stopień zmechanizowania procesu technologicznego
- stosunkowo niskie plony i nienajlepsza jakość produktów
- niewystarczająca jeszcze intensywność produkcji
- przewaga upraw gruntowych
- dominacja uprawy opartej na prostych technologiach
- wysokie koszty produkcji, wynikające z niedostatecznej intensyfikacji i prowadzenia jej na małą skalę
Przemysł warzywny szuka również rozwiązania problemów z zatrudnieniem. Ważne są efekty pracy nie tylko w produkcji ogrodniczej, ale także w jej otoczeniu, tj. w przemyśle i handlu (wewnętrznym i zagranicznym), zaopatrzeniu, przetwórstwie owocowo-warzywnym, obsłudze finansowej, a nawet w sferze nauki, oświaty, itd.
Źródło: fresh-market.pl
Zobacz więcej: Ceny warzyw?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem