Zastosowanie chrzanu w Polsce
2005-04-12 00:00
W Polsce chrzan wykorzystuje się m.in.:
- jako przyprawa do potraw kulinarnych w gospodarstwach domowych i zakładach gastronomicznych, w przemyśle garmażeryjnym i owocowo-warzywnym (w kwaszarnictwie warzyw), w przemyśle rybnym do określonych rodzajów konserw rybnych i przy wyrobie koncentratów spożywczych (jako dodatek do niektórych sproszkowanych przypraw)
- jako składnik wielu wyrobów gotowych i półproduktów (np. ćwikły z chrzanem, różnych przystawek do mięs zimnych i dań obiadowych, sosów, do wyrobu musztardy itp.)
- w produkcji znanego i powszechnie spożywanego chrzanu w occie
- do wyrobu niektórych ziołowych leków w przemyśle farmaceutycznym.
Zakłady gastronomiczne i przemysł spożywczy zużywają rocznie ok. 1000 ton tego warzywa.
Źródło: fresh-market.pl
Zobacz więcej: Chrzan korzeń ?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem