Co nowego na zielonym rynku?
W spółdzielniach ogrodniczych zmniejszył się skup fasoli szparagowej, natomiast jej ceny wzrosły o 20 proc. w porównaniu z minionym tygodniem (do 2,60 zł/kg).
Aktualnie potaniała większość warzyw skupowanych przez spółdzielnie ogrodnicze, takich jak: cebula, kapusta biała, czerwona, włoska, kalafiory, brokuły, pietruszka, selery, sałata, warzywa pęczkowe (szczypiorek, natka).
Mniej niż w poprzednim tygodniu płacono też za pieczarki, ziemniaki, jabłka deserowe, przemysłowe i śliwki.
Niestety, w dalszym ciągu drożeją warzywa ciepłolubne (oprócz ogórków). Spośród innych gatunków zdrożała również: kapusta pekińska i gruszki. Nie zmieniła się natomiast cena porów i kapusty kwaszonej.
Źródło: fresh-market.pl na podstawie danych ZEO IERiGŻ-PIB
Zobacz więcej: Ceny warzyw?preview=1