Co nowego w skupie owoców i warzyw?
Ze względu na zwiększoną podaż importowanych warzyw oraz krajowych nowalii ceny na zielonym rynku obniżają się. Tanieją również zeszłoroczne warzywa – wyższe temperatury źle wpływają na ich jakość podczas magazynowania.
Spółdzielnie ogrodnicze płacą w tym tygodniu mniej za następujące towary: pietruszka, buraki, selery, rzodkiew, szczypiorek, cebula ze szczypiorkiem, ogórki spod osłon (ogórki krajowe praktycznie wyparły już te z importu). Obniżyła się również wartość kwaszonek, pieczarek i gruszek.
Wśród warzyw, których ceny wzrosły wymienić należy wszystkie kapusty, a zwłaszcza kapustę pekińską. Pod koniec okresu zbiorów koszt tego warzywa podniósł się o 0,40 zł na kilogramie – do 1,64 zł/kg. Zdrożały również pory, pomidory spod osłon i jabłka deserowe (o 0,15 zł do 1,41 zł/kg). Ceny skupu cebuli, marchwi i ziemniaków w stosunku do ubiegłego tygodnia nie zmieniły się. Zakłady kupowały jabłka przemysłowe po 0,48 zł/kg, czyli za tą samą kwotę, co przed weekendem. Ceny warzyw i owoców mogą wzrosnąć w związku ze zbliżającymi się Świętami Wielkanocnymi.
Źródło: fresh-market.pl, IERiGŻ-PIB, mk
Zobacz więcej: Ceny warzyw?preview=1