Czego można się obawiać?
Stosowanie sztucznych nawozów w celu przyspieszenia wzrostu warzyw, a pestycydów i herbicydów do ich ochrony, powoduje szybkie wchłanianie przez rośliny szkodliwych substancji (azotanów i azotynów) i metali (ołowiu, kadmu, rtęci i miedzi). Toksyny te powodują wiele groźnych schorzeń.
Szkodliwe substancje odkładane są w wegetatywnych częściach roślin. Najbardziej narażone na tego typu działanie są: szczypiorek, sałata, rzodkiewka, buraki ćwikłowe, szpinak i kalarepa.
Dopuszczalne zawartości szkodliwych związków w produktach spożywczych określają załączniki do Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 13 stycznia 2003 r. (poz. 326).
W przypadku warzyw importowanych stosuje się dodatkowe opryski, mające chronić rośliny przed gniciem w trakcie transportu.
Źródło: fresh-market.pl
Zobacz więcej: Ceny warzyw?preview=1