Hiszpania – dobre perspektywy dla czosnku
Hiszpańscy producenci czosnku rozpoczynają tegoroczną kampanię z optymizmem, po informacjach, jakie napłynęły z Chin, światowego lidera w tej produkcji. Dane z Chin mówią o 30 – 40 procentowym spadku produkcji w tym sezonie.
Według oceny hiszpańskich źródeł branżowych mniejsza produkcja czosnku w Chinach spowoduje wzrost światowych cen w tym roku. Przewidywana produkcja będzie na poziomie tej z roku 2011, choć należy brać również pod uwagę obecny spadek konsumpcji.
W Hiszpanii areał upraw czosnku wzrósł, według ocen producentów, o 10 – 15 procent w porównaniu do poprzedniego sezonu, jednak niskie temperatury najpierw, a potem susza spowodowały straty w uprawach mniej więcej na tym samym poziomie.
Prezes Krajowego Stowarzyszenia Producentów i Kupców Czosnku (Anpca), Antonio Escudero wskazał, że prognozowana wielkość zbiorów jest na poziomie ok. 100 000 ton, z czego ponad połowa znajduje się w Kastylia - La Mancha. Druga połowa jest rozdzielona między Andaluzję, Kastyliię - Leon i Madryt.
Susza spowodowała również, że zbiór fioletowego i białego czosnku opóźnił się o tydzień, podczas gdy zbiory wczesnych odmian zostały prawie zakończone i odbywały się w optymalnych warunkach pogodowych.
Zobacz więcej: Czosnek?preview=1