Hiszpania: wzrost produkcji sałaty i szpinaku
W produkcji sałaty zanotowano wzrost na poziomie 4,9 proc., jeśli chodzi o szpinak jest to wzrost 15,5 proc. Wielkość produkcji sałaty wzrośnie do 870 400 ton, a szpinaki 64 800 ton.
W przypadku pomidorów ministerstwo rolnictwa szacuje, że powierzchnia upraw wzrośnie w pięciu pierwszych miesiącach roku o 2,1 proc. do 10 400 ha, podczas gdy produkcja wzrośnie o 0,3 proc. do szacowanej wielkości 971 200 ton.
Szacunki mówią również o wzroście powierzchni upraw i produkcji karczochów. Areał wzrośnie o 6,5 proc. do 15 600 ha, a produkcja o 18,5 proc. do 196 500 ton. Wzrosnąć ma również powierzchnia uprawy kalafiora – o 0,9 proc. do 6 800 ha. Natomiast oczekuje się, że produkcja tego warzywa będzie niższa. Ma to być spadek o 1,4 proc. do 150 000 ton.
Spodziewana jest również wyższa produkcja bardzo wczesnych i wczesnych ziemniaków. W przypadku tych pierwszych, przy spadku areału upraw o 1,5 proc. do 3 300 ha, zbiory mają wzrosnąć o 1,6 proc. do 73 000 ton. Powierzchnia upraw ziemniaków wczesnych ma wzrosnąć o 7,1 proc. a zbiory mają wynieść 13 300 ton.
Zmniejszyć ma się natomiast powierzchnia uprawy czosnku. Spadek szacowany jest na 3,3 proc. do 15 400 ha.
Zobacz więcej: Czosnek?preview=1