Czy warzywa są droższe?
2013-07-17 08:34
Według ekspertów Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w tym sezonie ceny warzyw w skupie będą przynajmniej o kilkanaście procent wyższe niż przed rokiem. Taka sytuacja jest na rękę przetwórcom, którzy już zapowiadają wzrost cen swoich wyrobów. Tłumaczą, że ich rentowność spadła o połowę w ciągu ostatnich 10 lat i dziś oscyluje na poziomie 1-2 proc.
Producenci przyznają jednak, że na rynku jest coraz trudniej i konsumenci nie zaakceptują wysokich podwyżek. Świadczy o tym spadek sprzedaży lub dynamiki sprzedaży, jaki notują firmy. Wysokie podwyżki produktów warzywnych nie są możliwe także z powodu rosnącej konkurencji.
Zobacz więcej: Ceny warzyw
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE
Masz zeszyt warzyw?
2013-07-16 08:29
Polskie prawo gospodarcze należy wyrzucić do kosza i stworzyć je od nowa - mówi w wywiadzie na Bankiera Cezary Kaźmierczak, prezes Związku Przedsiębiorców i Pracodawców.
czytaj dalej
Kalisz – nie wszystkie warzywa tanieją
2013-07-15 20:11
A nawet można powiedzieć, że warzywa, których ceny w ostatnich kilkunastu dniach wyraźnie spadły są w mniejszości. Więcej jest warzyw, których ceny pozostają relatywnie wysokie.
czytaj dalej
Ukraina – rośnie eksport warzyw, spada owoców
2013-07-15 09:06
W ciągu ostatnich kilku miesięcy zanotowano skokowy wzrost eksportu ukraińskich warzyw. Natomiast niezmiennie, od kilku lat stały pozostaje zniżkowy trend eksportu owoców.
czytaj dalej



