Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Droższe warzywa do przetwórstwa

2013-10-02 09:51

Jak wynika z danych Ministerstwa Rolnictwa, w dwóch pierwszych dekadach września 2013 roku ceny kalafiorów różyczkowanych wynosiły 1,04-1,11 zł/kg w stosunku do 0,89-1,11 zł/kg przed rokiem. Natomiast w przypadku brokułów różyczkowanych było to 1,47-1,65 zł/kg wobec 1,40-1,50 zł/kg w 2012 roku.

Wyższe ceny odnotowano także w odniesieniu do cukinii na kostkę, za którą płacono 0,28 zł/kg, a zatem o 22 proc. więcej niż przed rokiem. Fasola szparagowa w omawianym okresie podrożała o 2,7 proc. do poziomu 0,75 zł/kg. Najbardziej, bo o blisko 200 proc., zwiększyły się ceny cebuli skierowanej do przetwórstwa do 1,29 zł/kg w stosunku do 0,69 zł/kg rok wcześniej.

Wzrosty kosztów w przetwórstwie, wynikające z dostępności surowca, łagodzą w dużym stopniu również wyższe niż przed rokiem ceny warzyw przetworzonych, w tym też mrożonek warzywnych.

Według danych Foodnews, cena mrożonych kalafiorów z Polski przeciętnie w analizowanym przedziale czasowym była o 17-19 proc. większa niż w analogicznym okresie w roku poprzednim i wyniosła 0,59-0,64 euro/kg.

Mrożone brokuły z Polski w tym czasie podrożały o 23-24 proc. do granicy 0,72-0,75 euro/kg. Cena mrożonej cebuli, choć w ostatnim miesiącu wykazywała tendencje do spadków, średnio w relacji rocznej zwiększyła się o 62 proc. do 0,45 euro/kg.

Zobacz więcej: Ceny warzyw

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE