Dlaczego warto jeść fasolę?
2006-00-00 00:00
Fasola jest dobrym, zdrowym i pełnowartościowym składnikiem odżywiania, konkurującym z mięsem i stanowiącym jego dobry substytut.
Wysokie wartości odżywcze fasoli uzyskuje się w prostszym i krótszym procesie technologicznym, niż w przypadku podwójnego cyklu produkcyjnego, obejmującego uprawę roślin i chów zwierząt. Co za tym idzie, koszty pozyskiwania składników pokarmowych, zawartych w fasoli są niższe od tych, znajdujących się w mięsie zwierzęcym. Spożywanie tego warzywa wpływa zatem korzystnie nie tylko stan naszego zdrowia ale również na zawartość portfela. Za najważniejsze atuty uważa się:
- wysoką wartość kaloryczną, porównywalną do wartości kalorycznej mięsa
- dużą zawartość białka (więcej niż w wołowinie)
- największą dawkę witaminy B1 spośród wszystkich gatunków warzyw
- zawartość cennych związków mineralnych, tj. fosforu, potasu, magnezu, wapnia, żelaza
Spożywanie tego warzywa zaleca się przede wszystkim osobom przy wytężonej pracy fizycznej i umysłowej.
Źródło: fresh-market.pl
Zobacz więcej: Fasolka?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem