Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Kończy się sezon fasolki szparagowej

2020-10-14 08:00

Fasolka szparagowa z krajowych upraw znika z obrotu handlowego dużego hurtu. Za niedługo zresztą skończy się i handel na mniejszą skalę. Do listopada będzie ją jeszcze można kupić – w niewielkich ilościach i po wysokich cenach, choć trzeba zaznaczyć, że dzięki dobrej pogodzie we wrześniu i na początku października, podaż tego warzywa w końcówce sezonu była obfitsza niż zazwyczaj.

Dlatego też okres wrześniowego „cenowego dołka”, z jakim często mamy do czynienia na tym rynku, w bieżącym roku przeciągnął się aż do 12 października. Ale teraz, gdy pogoda wyraźnie się popsuła, podaż fasolki szparagowej szybko maleje, a ceny na rynku świeżym dynamicznie rosną. W handlu hurtowym na większą skale są one obecnie na poziomie 4,00-6,00 zł/kg, czyli o jedną czwartą wyżej niż jeszcze na początku tygodnia.

A jak wyglądał sezon handlowy 2020 na rynku fasolki szparagowej? Przede wszystkim należy powiedzieć że dzielił się ona na dwa wyraźnie odmienne okresy. Pierwszy z nich trwał od początku sezonu do około 20 lipca. Startował z bardzo wysokiego poziomu cen - średnia 10 czerwca wynosiła 18,00 zk/kg wobec 13,50 rok wcześniej. Wynikało to z opóźnienia całego sezonu spowodowanego niekorzystnymi warunkami pogodowymi.

W lipcu co prawda ceny spadały, ale podaż wciąż byłą niższa niż zazwyczaj w tej samej fazie bardziej typowego sezonu (wyłączając ten z roku 2019, gdy w lipcu ceny rosły). Potem natura nieco nadgoniła opóźnienia i ilości fasolki na rynku wyraźnie się zwiększyły. Zaczęła się druga część sezonu. Szczyt sezonu przypadł na pierwszą dekadę sierpnia, a więc był opóźniony już tylko o kilka dni (zazwyczaj jest to koniec lipca). Najniższy poziom ceny średniej w sezonie 2020 wyniósł 2,50 zł/kg, a więc niżej niż rok temu (3,40 zł/kg) i dwa lata temu (3,00 zł/kg).

Potem podaż fasolki znów zaczęła maleć, co nie jest zjawiskiem nietypowym. Cena średnia wzrosła do 8,50 zł/kg w połowie września, ale szybko znów spadłą, bo zaczął się wspomniany „cenowy dołek” wrześniowy. Wówczas cena ta spadła do 3,50-4,00 zł/kg, czyli podobnie jak rok wcześniej.

Podsumowując, rok 2020 był kolejnym trudnym rokiem na rynku fasolki szparagowej, z dużymi problemami podażowymi w pierwszej jego części, spowodowanymi pogodą. Potem zbiory bieżące wzrosły i ceny zeszły do niskich, typowych dla lata i czesnej jesieni poziomów. Kłopoty z dostępnością fasolki odczuli także przetwórcy, którzy musieli dłużej czekać na początek kampanii skupu, a w czasie jej trwania byli zmuszeni do uzupełniania kontraktów (ceny 0,80-0,85 zł/kg) zakupami na otwartym rynku, gdzie ceny dochodziły do 1,20 zł/kg.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE