IV. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE TOLERANCJI - PIECZARKI
W każdym opakowaniu dopuszcza się tolerancje jakości i wielkości dla produktów niespełniających wymagań wskazanej klasy. A. Tolerancje w zakresie jakości a) Klasa Ekstra 5% liczby lub masy pieczarek niespełniających wymagań klasy Ekstra, lecz odpowiadających wymaganiom klasy I lub, w wyjątkowych przypadkach, mieszczących się w tolerancjach dla tej klasy. b) Klasa I 10% liczby lub masy pieczarek niespełniających wymagań klasy I, lecz odpowiadających wymaganiom klasy II lub, w wyjątkowych przypadkach, mieszczących się w tolerancjach dla tej klasy. c) Klasa II 10% liczby lub masy pieczarek bez trzonu lub 10% liczby lub masy pieczarek nieodpowiadających z innych powodów wymaganiom klasy ani wymaganiom minimalnym, z wyłączeniem grzybów z objawami gnicia lub innego rodzaju pogorszenia jakości, które czynią je niezdatnymi do spożycia. B. Szcególne tolerancje dotyczące fazy rozwoju a) Klasa Ekstra Dopuszcza sie pieczarki w poprzednim stadium rozwoju i pieczarki w następnym stadium rozwoju do wysokości ogółem 5% liczby lub wagi. b) Klasa I Dopuszcza sie pieczarki w poprzednim stadium rozwoju i pieczarki w naztępnym stadium rozwoju do wysokości ogółem 10% liczby lub wagi. c) Klasa II Dopuszcza sie łączenie w jednym opakowaniu pieczarek w różnych stadiach rozwoju. Jednakże w przypadku gdy stadium rozwoju jest oznaczone, maksymalny dopuszczalny udział pieczarek w poprzednim i następnym stadium rozwoju pod względem liczby lub wagi wynosi ogółem 25%. C. Tolerancje dotyczące wielkości Dla wszystkich klas 10% liczby lub wagi pieczarek nieodpowiadających wskazanym wielkościom. |
Zobacz więcej: Ceny warzyw?preview=1