IV. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE TOLERANCJI - SZPARAGI
Dla szparagów, które w zakresie jakości i wielkości nie spełniają wymagań ustalonych dla danej klasy, dopuszcza się w każdym opakowaniu następujące tolerancje: A. Tolerancje dotyczące jakości a) Klasa Ekstra 5 % liczbowo lub masowo szparagów nie spełniających wymagań klasy Ekstra, lecz zgodnych z wymaganiami dla klasy I lub, wyjątkowo, mieszczących się w tolerancjach dla klasy I lub mających lekkie zabliźnione pęknięcia powstałe po zbiorze b) Klasa I10 % liczbowo lub masowo szparagów nie spełniających wymagań klasy I, lecz zgodnych z wymaganiami dla klasy II, lub wyjątkowo mieszczących się w tolerancjach dla klasy II lub mających lekkie zabliźnione pęknięcia powstałe po zbiorze c) Klasa II 10 % liczbowo lub masowo szparagów nie spełniających ani wymagań klasy II ani wymagań minimalnych. Nie dopuszcza się jednak szparagów z objawami gnicia z innymi zmianami, które czynią je niezdatnymi do spożycia. Dodatkowo dopuszcza się 10 % szparagów pustych lub z bardzo niewielkimi pęknięciami spowodowanymi myciem. W żadnym wypadku w jednym opakowaniu lub wiązce nie może być więcej niż 15 % szparagów pustych. B. Tolerancje dotyczące wielkości Dla wszystkich klas jakości dopuszcza się: 10 % liczbowo lub masowo szparagów o wielkości niezgodnej z deklarowaną, z maksymalnym odchyleniem od podanych limitów wielkości - 1 cm w przypadku długości i 2 mm w przypadku średnicy.
Zobacz więcej: Ceny warzyw?preview=1