Kabaczki
0000-00-00 00:00
Cucurbita pepo convar. giromontiina Greb. - odmiana dyni zwyczajnej pochodzącej z południowej części Ameryki Środkowej. W Polsce jest uprawiana.Roślina jednoroczna obejmująca grupę dyni, tzw. szparagowej.
Jest bardzo popularną jarzyną w Europie, południowej części Rosji, a także na Bałkanach. Owoce kabaczków są podłużne, butelkowate zwężające się u nasady o barwie zielonej, nakrapiane jaśniejszymi plamami i zielonożółtawobeżowymi. Na przekroju mają wygląd podobny do ogórków, z tym, że miąższ ich jest zielonkawy.
Spożywa się je w stanie niezupełnie wyrośniętym, najlepiej gdy osiągną długość 25 cm. Istnieje kilka odmian kabaczków różniących się dość znacznie między sobą zarówno kształtem, jak wyglądem i smakiem. Jest warzywem niskokalorycznym, o niezbyt dużej wartości odżywczej. Główną ich zaletą jest wyborny smak.
Ponadto odkwaszają organizm oraz sprzyjają przemianie materii.Zastosowanie kabaczków w kuchni jest szerokie; przyrządza się z nich zupy, drugie dania, sałatki, surówki, napoje, desery, a także marynaty. Pamiętać jednak należy, aby większe kabaczki o grubszej skórce obierać.Najbardziej znane odmiany to: 'Cocozelle von Tripolis', 'Krzaczasty Bezrozłogowy', 'Courges' i 'Zuchino'.
Źródło: fresh-market.pl na podstawie Wikipedii
Jest bardzo popularną jarzyną w Europie, południowej części Rosji, a także na Bałkanach. Owoce kabaczków są podłużne, butelkowate zwężające się u nasady o barwie zielonej, nakrapiane jaśniejszymi plamami i zielonożółtawobeżowymi. Na przekroju mają wygląd podobny do ogórków, z tym, że miąższ ich jest zielonkawy.
Spożywa się je w stanie niezupełnie wyrośniętym, najlepiej gdy osiągną długość 25 cm. Istnieje kilka odmian kabaczków różniących się dość znacznie między sobą zarówno kształtem, jak wyglądem i smakiem. Jest warzywem niskokalorycznym, o niezbyt dużej wartości odżywczej. Główną ich zaletą jest wyborny smak.
Ponadto odkwaszają organizm oraz sprzyjają przemianie materii.Zastosowanie kabaczków w kuchni jest szerokie; przyrządza się z nich zupy, drugie dania, sałatki, surówki, napoje, desery, a także marynaty. Pamiętać jednak należy, aby większe kabaczki o grubszej skórce obierać.Najbardziej znane odmiany to: 'Cocozelle von Tripolis', 'Krzaczasty Bezrozłogowy', 'Courges' i 'Zuchino'.
Źródło: fresh-market.pl na podstawie Wikipedii
Zobacz więcej: Kabaczki?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem