Koszty i opłacalność produkcji kalafiorów do przetwórstwa
2010-09-08 00:00
Wg obliczeń IERIGZ-PIB - w przedstawionym okresie 2005-2009 ceny otrzymywane przez producentów za kalafiory różyczkowane kierowane do produkcji mrożonek z ledwością pokrywały koszty ich produkcji. Najniższe koszty producenci ponieśli w 2005 r. (0,87 zł/kg) i dlatego cena kilograma kalafiorów różyczkowanych (0,90 zł/kg) o 3 proc. przekraczała koszty ich wyprodukowania. Produkcja okazała się opłacalna jeszcze w latach 2007 i 2009. W 2006 r. producenci nie ponieśli strat, ale też nie odnotowali zysków. W 2008 r. cena otrzymywana za kalafiory (0,90 zł/kg) była nieopłacalna i jedynie w 90 procentach wystarczała na pokrycie jednostkowych kosztów produkcji (1 zł/kg).
Tabela: Koszty i opłacalność produkcji kalafiorów do przetwórstwa w latach 2005-2009 (zł/kg)
Źródło: fresh-market.pl (gs), na podstwie danych Zakładu Ekonomiki Ogrodnictwa IERIGZ-PIB
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Tabela: Koszty i opłacalność produkcji kalafiorów do przetwórstwa w latach 2005-2009 (zł/kg)
Wyszczególnienie | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 |
Koszty produkcji (zł/kg) | 0,87 | 0,90 | 0,94 | 1,00 | 0,97 |
Ceny producenta | 0,90 | 0,90 | 0,95 | 0,90 | 0,98 |
Wskaźnik opłacalności | 103 | 100 | 101 | 90 | 101 |
Źródło: fresh-market.pl (gs), na podstwie danych Zakładu Ekonomiki Ogrodnictwa IERIGZ-PIB
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Zobacz więcej: Kalafiory?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem