Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Warzywny kryzys we Francji

To już praktycznie koniec sezonu „zimowych” warzyw we Francji. A sezon ten należy do najgorszych w ostatnich latach. Prezes grupy producenckiej GPLM Sylvain Legrand opisał go tak: Nigdy nie widziałem tak złego roku dla warzyw. Pola były pełne wody, co uniemożliwiło jakiekolwiek użycie maszyn. Pory musieliśmy zebrać ręcznie.”

W rezultacie produkcja kapusty spadła o 35 procent, a porów o 30 procent. Produkcja marchwi zmniejszyła się o połowę. Wszystko przez ciepłą i deszczową zimę. Fatalny ten sezon okazał się również dla producentów kalafiorów. Ceny tych warzyw dołowały, podczas gdy deszcz zalewał pola.

Produkcja warzyw spadła, ale nie spowodowało to wzrostu cen. Kilogram porów sprzedawany jest po 0,18 – 0,23 euro. A koszt producenta to około 0,50 euro/kg. Dwa lata temu za swoje pory francuski producent dostawał nawet 2,00 euro/kg.

Francuskie zrzeszenia producentów wskazują też na to, że fatalna sytuacja branży to zagrożenie dla rynku pracy i ekonomii regionów, które bazują właśnie na produkcji rolnej, w tym produkcji warzyw.

W związku z powyżej opisaną sytuacją prezes GPLM wezwał władze do potraktowania sytuacji jako klęski żywiołowej i udzielenia rolnikom, przewidzianej w takich wypadkach pomocy publicznej.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE