Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Francja – słaby popyt na pory

Sezon 2013/2014 nie jest zbyt korzystny dla producentów porów z Francji. Zupełnie inaczej było rok temu. Wówczas podaż porów była niska i daleko niewystarczająca do zaspokojenia bieżącego popytu. Ceny przed rokiem były bardzo korzystne dla producentów. W przeciwieństwie do obecnego sezonu, gdy zima była (i jest) bardzo łagodna, a mróz nie zatrzymał wegetacji porów, czego skutkiem jest ich duża masa i większy plon.

Problemem dla francuskich producentów jest też rola porów w diecie Francuzów. rola bardzo nikła. Wiadomo bowiem, że aż 50 procent francuskich konsumentów nigdy nie jadło pora. To ogromny potencjał, tylko trzeba go jakoś wykorzystać.

Póki jednak przyzwyczajenia kulinarne Francuzów nie zmienią się, tamtejsi producenci muszą w dużej mierze polegać na eksporcie. A tu również sytuacja nie jest najkorzystniejsza. We Francji dużo ostrzejsze są bowiem kryteria stosowania środków ochrony roślin. Po pierwsze wpływa to na plon, ale i rosną koszty, jako że ręczne odchwaszczanie to sporo pracy. Takich ograniczeń nie ma w Belgii i Holandii, przez co tamtejsi producenci zyskują przewagę.

Zobacz więcej: Pory

Słowa kluczowe: pory, produkcja porów, Francja, warzywa
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE