Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Włochy – dobre perspektywy w bieżącym sezonie kalafiorów

„Jak dotąd obecna kampania kalafiorowa wydaje się być bardziej opłacalna niż poprzednia. Chociaż ta kampania rozpoczęła się nieco wolniej, z powodu braku produktu na północy i południu Włoch, co było konsekwencją wysokich temperatur latem notowanych do połowy września, to ceny i konsumpcja utrzymywały się na niskim poziomie. Jednak w ciągu ostatnich piętnastu dni notowania wzrosły”. Tak twierdzi Antonio Strollo z AlfaFrutta, firmy z Piana del Sele w prowincji Salerno.

„W porównaniu z rokiem poprzednim ceny wzrosły o 0,30-0,40 euro/kg – kontynuował. W tym tygodniu spodziewamy się spadku cen ze względu na większą obecność produktu na rynku krajowym. Na razie ta kampania daje nam trochę dodatkowej satysfakcji w porównaniu z rokiem poprzednim.”

„Obecnie na włoskim rynku krajowym dostępne są kalafiory letnie i zimowe. Wiele z nich jest uprawianych w Avezzano, a inne w Piana del Sele, gdzie odmiany zimowe są najbardziej preferowane. W tym czasie otrzymaliśmy również pierwsze zamówienia z zagranicy, zwłaszcza z Niemiec i Węgier, ale niestety z powodu niewielkich ilości nie mogliśmy spełnić ich próśb.”

Popyt zmienia się w zależności od rynków. Włochy mają popyt na kalafior świeży lub foliowany, podczas gdy kalafiory w opakowaniach po 7 sztuk są bardziej cenione na rynkach europejskich.

„Również w tym roku sadzenie rozpoczęło się w połowie lipca i były typowe, również pod względem ilościowym. Ta kampania zapowiada się mniej więcej w takich samych ilościach jak w zeszłym roku, w skali kraju. Od grudnia będziemy mieli do dyspozycji pierwsze partie Romanesco.”

„Pod względem jakości kalafior jest jednorodny, o intensywnie białej barwie. Szkoda, że ​​upalne letnie temperatury opóźniły dojrzewanie o kilka tygodni co wpłynęło negatywnie na kalibry do tego stopnia, że obecnie umieszczamy 9/10 sztuk w kartonie 40x60. Od przyszłego tygodnia zapewnimy większą ciągłość towarów, mając na uwadze bardziej odpowiedni klimat dla wzrostu i dojrzewania kalafiorów.”

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE