Kalarepa
Brassica oleracea var. gongylodes - odmiana kapusty warzywnej. Jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych. Pierwsze opisy spotkano w XVI wieku, chociaż znano ją już w starożytnym Rzymie pod nazwą caulorapa. Pierwsze uprawy w Europie Zachodniej pojawiły się w końcu XVIII wieku.
Do Polski dotarła dopiero w XIX wieku.Nadziemna część szyjki korzeniowej oraz łodyga wytwarzają spichrzową bulwę, z której wyrastają rzadkie liście o długich ogonkach. Łodyga tworzy zgrubienie, jest silnie skrócona, mięsista i zgrubiała o kształcie kulistym, zielona lub fioletowa. Liście różnego kształtu i wielkości, osadzone na długich ogonkach. Korzeń słabo rozwinięty.
Zastosowanie:
Jest to bardzo cenne warzywo, o dużych wartościach odżywczych i smakowych. Najbogatszą w witaminy i sole mineralne częścią rośliny są młode liście, które pod względem wartości odżywczych znacznie przewyższają samą zgrubiałą łodygę. Kalarepa zawiera m. in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, fosfor, chlor, jod, karoteny, witaminy: B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy, pantotenowy, foliowy, szczawiowy.
Źródło: fresh-market.pl na podstawie Wikipedii
Zobacz więcej: Kalarepa?preview=1