Ciągły spadek spożycia kapusty kwaszonej
Spożycie kapusty kwaszonej w 2005 r. wynosiło około 3,5 kg na mieszkańca, co stanowiło 43 proc. w ogólnym spożyciu przetworów warzywnych i grzybowych.
W kolejnych latach wskaźnik ten zmniejszał się. W I półroczu 2008 r. przeciętne spożycie kapusty kwaszonej na jednego Polaka wyniosło 1,44 kg i było niższe w porównaniu z takim samym okresem poprzedniego roku o 4 proc.
Choć produkt ten jest nadal bardzo popularny w Polsce to na tle spożycia warzyw i grzybów przetworzonych udział kapusty kwaszonej spadł w I półroczu ubiegłego roku do 34 proc. Można spodziewać się, że w sytuacji zmiany diety Polaków, która dokonuje się w ostatnich latach i zwiększenia popularności innych przetworów, jak mrożonki i konserwy, taka tendencja prawdopodobnie będzie się utrzymywać.
Źródło: fresh-market.pl (gs), na podstawie danych GUS
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Zobacz więcej: Kapusta kiszona?preview=1