Kapusta kwaszona bardziej dochodowa
Część zbiorów kapusty przeznacza się w naszym kraju do produkcji kwaszonek. GUS szacuje, że zakłady zatrudniające powyżej pięciu pracowników wytwarzają ok. 6,3 - 8,1 tys. ton tego produktu. Powyższe dane statystyczne mogą być zaniżone, ponieważ nie uwzględniają małych zakładów przetwórczych.
Polski rynek w 50% zaopatrywany jest w kwaszonki rodzimej produkcji. Ich ceny są znacznie wyższe niż za surowiec świeży. Potwierdza się to nawet w przypadku wysokiej podaży. I tak, ceny hurtowe za kapustę kwaszoną były w listopadzie ok. 2,5 - 3 razy wyższe.
W strukturze kosztów gospodarstw domowych, na świeżą kapustę przeznaczano 4,5 - 5,2 wydatków, a na kapustę kwaszoną ok. 5,0 - 5,5 %.
Źródło: fresh-market.pl
Zobacz więcej: Kapusta kiszona?preview=1