Chiny: eksport kapusty pekińskiej ratuje Koreańczyków
Chiny wysłały do Korei Południowej „ratunkowe dostawy” kapusty pekińskiej , aby uratować koreańską potrawę narodową kimchi czyli kapustę marynowaną z chilli, czosnkiem, rzodkiewką i solą. Kimchi jest tak popularna potrawą, że żaden Koreańczyk nie obędzie się bez niej w codziennym jadłospisie.
Zbiory kapusty pekińskiej w Korei były wyjątkowo słabe i już w zeszłym roku jej ceny poszybowały w górę z 90 pensów do 9 funtów czyli dziesięciokrotnie. Zresztą nie tylko ceny kapusty wzrosły. Zdrożał tez czosnek – dwukrotnie i rzodkiewka – trzykrotnie. Na słabe zbiory kapusty wpłynęły ulewne deszcz, ale również mniejsza powierzchnia produkcji spowodowana wyjątkowo dużymi zbiorami w 2009 r. i związanymi z tym niskimi cenami.
Pierwsza dostawa kapusty z Chin (260 ton) dotarła do Korei w ubiegłym tygodniu, a kolejne 1200 ton jest wysyłane.
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie telegraph.co.uk
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Zobacz więcej: Kapusta pekińska ?preview=1