Wynikowy szacunek warzyw gruntowych 2023 r.
Wynikowy szacunek ocenia, że produkcja warzyw gruntowych w 2023 roku będzie na poziomie 3,8 mln ton, a więc o 3 procent niższa niż rok temu. W prognozie przedwynikowej eksperci GUS szacowali zbiory w tej kategorii również na 3,8 mln ton.
Tegoroczne zbiory kapusty szacuje się na 632 tys. ton. Rok wcześniej zbiory wyniosły 644 tys. ton, czyli mamy tu spadek rok do roku o 2 procent. Prognoza przedwynikowa mówiła o wolumenie 620 tys. ton. Jak widać mamy w tej prognozie znaczącą poprawę w stosunku do oszacowania z lipca.
Zbiory kalafiorów oszacowano na 128 tys. ton, czyli o 3 procent mniej niż rok wcześniej, gdy było to 132 tys. ton. Przedwynikowy szacunek podawał wielkość 126 tys. ton. A więc i w przypadku kalafiorów końcowe prognozy są lepsze od tych z lata br.
Zbiory cebuli w 2023 roku prognozuje się na 636 tys. ton, to jest o 2 procent niższym niż w roku 2022, gdy zbiory wyniosły 650 tys. ton. Prognoza przedwynikowa mówiła o wolumenie 623 tys. ton. Tu mamy znaczącą poprawę w stosunku do lipcowej prognozy – aż o 10 tys. ton, ale mimo to zbiory i tak mają być niższe rok do roku.
Zbiory marchwi w bieżącym roku miałyby wynieść 578 tys. ton, czyli o 7 procent mniej w relacji do roku poprzedniego, gdy zebrano 620 tys. ton marchwi. Przedwynikowo szacowano je na 580 tys. ton.
Zbiory buraków ćwikłowych oszacowano na 259 tys. ton i jest to o 4 procent więcej niż rok wcześniej, gdy zbiory wyniosły 242 tys. ton. Przedwynikowe szacunki zbiorów tych warzyw przewidywały 252 tys. ton. Jak widać i w tym przypadku ostateczna prognoza jest wyższa od tej z lipca br.
Zbiory pomidorów gruntowych oszacowano na 171 tys. ton, a więc na poziomie zbliżonym do tego w 2022 roku, gdy zbiory wyniosły 171 tys. ton. Przedwynikowo oceniano je na 170 tys. ton.
Zbiory ogórków gruntowych oszacowano na niespełna 132 tys. ton, to jest o 9 procent mniej niż rok wcześniej, gdy ogórków zebrano 144 tys. ton. Przedwynikowe szacunki zbiorów tych warzyw również przewidywały 132 tys. ton.
Zbiory pietruszki korzeniowej i w 2023 roku miałyby wynieść 148 tys. ton, czyli o 10 procent mniej niż rok wcześniej, gdy było to 165 tys. ton. Szacunki przedwynikowe również mówiły o zbiorach na poziomie 150 tys. ton.
Zbiory selerów korzeniowych oszacowano 106 tys. ton, a więc o 4 procent mniej niż rok temu, gdy było to 111 tys. ton. Szacunki przedwynikowe mówiły o zbiorach na poziomie 101 tys. ton. W przypadku tych warzyw mamy więc wyraźną poprawę prognozy.
Produkcja kukurydzy cukrowej ma wynieść w 2023 roku 154 tys. ton i byłoby to o 16 procent więcej niż rok wcześniej, gdy wyniosły one 132 tys. ton. Przedwynikowy szacunek w tym przypadku także wynosił 154 tys. ton.
Zbiory dyni, kabaczków i cukinii mają osiągnąć poziom 405 tys. ton, czyli o 7 procent mniej niż w roku 2022, gdy było to 436 tys. ton. Szacunki przedwynikowe mówiły o zbiorach na poziomie 415 tys. ton. W przypadku tych warzyw mamy więc wyraźne obniżenie prognozy.
Łączną produkcję pozostałych gatunków warzyw oszacowano zaś na 502 tys. ton, to jest o 7 procent mniej niż rok temu, gdy było to 537 tys. ton. Szacunki przedwynikowe mówiły o zbiorach na poziomie 509 tys. ton. To kolejna kategoria z obniżeniem prognozy.
Zobacz więcej: news?preview=1