Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Pakowanie kapusty pekińskiej

2012-04-12 12:21
Źródło: fresh-market.pl (Krystyna Szymańska)

Folia ta może być również stosowana do owijania brokułów i innych warzyw oraz innych produktów spożywczych. Kupując folię, należy poprosić dostawcę o kopię atestu potwierdzającego przydatność folii do artykułów spożywczych.

Folia PVC zapewnia zapakowanym produktom spożywczym optymalną wymianę tlenu i pary wodnej. Zatem produkty owinięte tą folią „oddychają”, utrzymując równowagę gazową bez zawilgocenia wewnętrznej strony folii. Właściwość ta zapewnia przedłużenie okresu przydatności produktów do handlu i jednocześnie gwarantuje ich efektowny wygląd. Poza tym folia PVC charakteryzuje się doskonałą rozciągliwością i odpornością na rozrywanie.

Kapustę pekińską przed foliowaniem należy oczyścić z uszkodzonych liści, prawidłowo przyciąć, wytrzeć z zabrudzeń. Bardzo ważne jest zadbanie o schłodzenie pekinki przed wysyłką do klienta. 

Niedopuszczalne jest stosowanie do pakowania główek kapusty pekińskiej, zwykłej strech folii stosowanej do foliowania palet. Brak atestu grozi konsekwencjami zabrudzenia produktu substancjami niedopuszczalnymi lub cofnięciem dostawy. Natomiast brak wymiany gazowej powoduje szybką utratę wartości handlowej towaru.
 

Masz pytanie, napisz do autora: krystyna.szymanska|freshquality.pl| |krystyna.szymanska|freshquality.pl
 

 

Zobacz więcej: Kapusta pekińska

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE