Europejska produkcja kapust wystarczająca
2007-07-27 00:00
Produkcja kapusty białej i czerwonej w Unii Europejskiej wystarcza na wewnętrzne potrzeby tego rynku.
W 2005 r. import z krajów trzecich wyniósł jedynie ok. 10,0 tys. ton, podczas gdy suma kapust, sprowadzanych z państw członkowskich równała się 100,0 - 110,0 tys. ton.
W Polsce dominuje uprawa kapusty białej. To samo warzywo, z produkcją wynoszącą 1770 - 1950 - tys. ton zajmuje w Unii (Piętnastce) dopiero szóste miejsce. Poziom ten nieznacznie przekracza wyniki upraw w naszym kraju.
Kapusta biała w Unii wyprzedza produkcję kalafiorów, których roczny zbiór kształtuje się na poziomie ok. 2000 tys. ton.
Źródło: fresh-market.pl
Zobacz więcej: Kapusta?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem