Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Hiszpania – szybki wzrost produkcji kapusty stożkowej

Produkcja kapusty stożkowej stale rośnie na obszarze Costa Tropical w prowincji Granada (region Andaluzja). Wynika to z faktu, że w sąsiedniej Murcji częściej dochodzi do problemów pogodowych, a w Granadzie, w rejonie Motril warunki do uprawy kapusty stożkowej są idealne. Co więcej, oprócz dynamicznego wzrostu wielkości produkcji, to aż 95 procent uprawianej tam kapusty stożkowej to uprawy organiczne.

"W porównaniu do okresu 5 lat temu, wielkość produkcji uległa podwojeniu", mówi Javier Chamorro Commercial menedżer firmy Bio Montana. Wzrost areału uprawy pozwolił zdobyć grunt na rynku międzynarodowym. Do tego należy dodać, że udział kapusty stożkowej w rynku rośnie kosztem innych typów kapusty. Wynika to z ulepszeń uzyskanych w odniesieniu do smaku i jakości.

"100 procent produkcji firmy Bio Montaña jest przeznaczone do spożycia na rynkach Unii Europejskiej" stwierdza Chamorro. Największy popyt na tę typu kapustę płynie z krajów takich jak: Francja, Holandia, Belgia, Austria, Niemcy, kraje skandynawskie i Anglia.

Kapusta stożkowa jest uprawiana także w Europie Środkowej, ale latem i jesienią, a następnie trafia ona do magazynów; Jednak nie jest to problem dla produkcji hiszpańskiej, która trafia na rynek ze świeżą kapustą wtedy, gdy europejskie zapasy są już ograniczone. W związku z tym nie ma bezpośredniej rywalizacji, ponieważ nie dochodzi do nakładania się kampanii.

Zobacz więcej: Kapusta

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE