Jakość handlowa kapusty białej
2010-11-08 21:03
Źródło:
www.fresh-market.pl
Przygotowując kapustę do sprzedaży warto nauczyć pracowników jak mają to zrobić. Sezonowi pracownicy często popełniają błędy, które są nie do naprawienia, np. zbyt mocne przycięcie liści. Nadmierne uszkodzenie liści zewnętrznych, pęknięty głąb, czarne plamy na liściach są niedopuszczalne. Ciemne przycięcie liści i czarna obwódka świadczy o zbyt długim magazynowaniu kapusty po przygotowaniu do sprzedaży. Mocne odgniecenia i pęknięcia liści świadczą o nieuważnym obchodzeniu się z kapustą. Kapusta w workach przewożona luzem w samochodzie jest narażona na zabrudzenia, należy wyłożyć podłogę kartonem lub folią.
Ponieważ kapusta jest wrażliwa na etylen, trzeba to uwzględniać przy szykowaniu, przewożeniu i magazynowaniu z innymi towarami produkującymi etylen np. jabłka.
Wyższą cenę za kapustę można uzyskać gdy ma prawidłowo przycięte liście, nieco poniżej nasady liścia, jest lekko zielona, ma zdrowe liście i jest wyrównanej wielkości. Głąb po przekrojeniu jest jędrny, bez szklistości, a kapusta bez zmian fizjologicznych (bez ciemnych liści w środku). Powinna być zapakowana w worki raszlowe o kolorze zielonym, spaletyzowana i owinięta siatką lub w kartonowych big-bagach po 1000 kg na palecie.
Zobacz więcej: Kapusta
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem