Kapusta głowiasta biała
(Brassica oleracea L. var. capitata L. forma alba) rodzina Cruciferae.
Kapusta głowiasta biała pochodzi od kapusty dzikiej, rosnącej na wybrzeżach Morza Śródziemnego i Atlantyku (podobnie jak inne kapustne). Jest rośliną dwuletnią.
Część jadalną stanowi skrócony pąk (zwinięte liście), zwany głową. System korzeniowy kapusty białej jest głęboki – do 1,5 m i rozległy - do 1,2 m, przy czym jego główna masa sięga 30 - 60 cm. Skrócona łodyga nazywa się głąbem, a owoc łuszczyną. Jest jednym z głównie spożywanych warzyw w Polsce zarówno w postaci świeżej i kwaszonej.
Kapusta to bogate źródło witamin i soli mineralnych. Zawiera karoten, witaminy B1, B2, B3, B6, C, E, H, K i fitoncydy, mające właściwości bakteriobójcze.
Rozróżnia się odmiany wczesne, średnio wczesne i późne. Wcześniejsze tworzą główki mniejsze i luźniejsze, a późne większe i zwięzłe.
W Polsce uprawia się odmiany:
- Ditmarska Najwcześniejsza
- Pierwszy Zbiór
- Sława z Enkhuizen
- Amager
- Kamienna Głowa.
Źródło: fresh-market.pl
Zobacz więcej: Kapusta?preview=1