Kapusta włoska wciąż droga
Kapusta włoska drożała od wielu tygodni. Zwłaszcza w Małopolsce, skąd eksportowano ja do Czech i na Słowację. Eksport generował popyt, a popyt, w połączeniu z niską podażą, powodował wzrost cen.
Ceny włoskiej kapusty wzrosły, na południu Polski, do poziomu, który negatywnie wpływa na wielkość eksportu. Jej ceny znalazły się w przedziale 1,20 – 1,50 zł/kg. Polska kapusta stała się zbyt droga dla naszych południowych sąsiadów. Jednak ceny raczej nie spadną. Powodem jest to, że podaż włoskiej kapusty jest zbyt mała. jej zbiory w Małopolsce były niskie i trzeba ją przywozić z centrum kraju, na przykład z okolic Sieradza. A to zwiększa koszty. Poza tym producenci znając sytuację rynkową nie chcą oddawać poszukiwanego towary zbyt tanio.
Zobacz więcej: Kapusta?preview=1