Stabilne ceny kapusty włoskiej
Kapusta włoska drożała nieprzerwanie od połowy grudnia ubiegłego roku. Wszystko dzięki dużemu zapotrzebowaniu na tą kapustę ze strony firm eksportujących ją potem do Czech. Okazało się, że w tym sezonie popyt na kapustę włoską z Polski jest tak duży, iż zdołał dźwignąć jej ceny z poziomu 0,43 zł/kg do 1,30 zł/kg.
Tak, jak informowaliśmy, lokalnie, w Małopolsce za kapustę włoską trzeba płacić nawet 1,50 – 1,60 zł/kg. Firmy eksportujące ją na południe wolą sprowadzać więc towar z Polski centralnej. W okolicach Sieradza lub Kalisza ceny kapusty włoskiej są na poziomie 1,10 – 1,20 zł/kg. I jest to poziom graniczny, jaki mogą zapłacić eksporterzy. Kupując kapustę po 1,60 zł/kg zostaliby z towarem, gdyż za taką cenę nie znaleźliby w Czechach lub na Słowacji chętnych do kupna.
Można się zatem spodziewać, że ceny kapusty włoskiej ustabilizowały się na dłużej. Nieco wyższe będą nadal na rynku krajowym, gdzie popyt jest niższy, a tańsze będą w eksporcie, gdzie dotyczą większych partii towaru.
Zobacz więcej: Kapusta?preview=1