Wzrost cen kapusty czerwonej
Pisaliśmy o rosnących cenach kapusty białej. W ślad za swoją kuzynką drożeje również kapusta czerwona z zeszłorocznego zbioru. Podaż dobrej jakości czerwonej kapusty jest już bardzo mała. Jej ceny przez długi czas utrzymywały się na tak niskim poziomie, że większość producentów już się jej pozbyła. Część zdecydowała się wyłączyć agregaty w chłodniach, aby zaoszczędzić na kosztach przechowywania i jakość kapusty spadła. Do handlu trzeba taką kapustę obierać i nie ma ona tak zwanego „nalotu”.
Końcówka sezonu przyniosła jednak zwyżkę cen kapusty czerwonej. Ci, którzy dysponują dobrym jakościowo towarem z chłodni wreszcie doczekali się cen na poziomie powyżej kosztów. Ceny czerwonej kapusty wzrosły z 0,40 – 0,50 zł/kg nawet do 0,80 – 1,00 zł/kg. Jednak nie we wszystkich rejonach kraju. Największe podwyżki miały miejsce w Małopolsce.
Zobacz więcej: Kapusta?preview=1