Krzywa cenowa na krajowym rynku
W bieżącym tygodniu odnotowano dalszy wzrost cen skupu ubiegłorocznych warzyw, a także owoców tj. jabłka i gruszki. W stosunku do poprzedniego tygodnia najbardziej podrożała czerwona kapusta. Jej wartość zwiększyła się o 100% i kosztuje obecnie do 1,71 zł/kg. Mniejszy wzrost, bo o 32% przypadł kapuście białej - do 0,45 zł/kg. Tendencja zwyżkowa dotyczy również cebuli (o 35%), kapusty pekińskiej, marchwi i selerów. Natomiast ceny skupu pietruszki, buraków, porów, fasoli na suche ziarno oraz kwaszonek nie zmieniły się.
Wyższa podaż nowalii przyczyniła się do obniżek następujących warzyw: cebula ze szczypiorem, rzodkiewka, sałata, pomidory i ogórki spod osłon. Ceny jabłek deserowych wzrosły o 5% i płacono za nie średnio 1,41 zł/kg.
Źródło: fresh-market.pl, na podstawie informacji IERiGŻ, mk
Zobacz więcej: Ceny warzyw?preview=1