Kukurydza: Węgry wyparły USA
2008-04-21 00:00
Po akcesji Węgier w struktury unijne francuscy importerzy niemalże w całości zrezygnowali z importu do Francji amerykańskiej kukurydzy słodkiej, zwiększając jej dostawy włącznie z Węgier.
Eksport węgierskiej kukurydzy do Francji w latach 2003-2005 zwiększył się aż trzykrotnie i wyniósł 7,87 tys. ton wobec 2,03 tys. ton przedtem. W 2006 r. Ogólny eksport kukurydzy słodkiej do Francji wyniósł 21 tys. ton (15 tys. ton w 2005 r.).
Źródło: FAMMU/FAPA, na podstawie: Foodnews (ts)
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Zobacz więcej: Kukurydza cukrowa?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem