Mniejszy eksport – większy zysk
2007-04-27 00:00
Wstępne wyniki eksportu w okresie styczeń-luty 2007 r., wskazują na to, że choć sprzedaliśmy mniej świeżych warzyw, to jednak zarobiliśmy na nich więcej niż w roku ubiegłym.
Poziom eksportu tych produktów równał się w pierwszych, dwóch miesiącach 48,2 tys. ton, tj. o 1/4 mniej niż w roku ubiegłym. Bilans handlu okazał się mimo to wyższy o 20% i wyniósł 17,8 mln eur.
Na wzrost wartości wpłynął w znaczącym stopniu eksport następujących warzyw: pomidory, ogórki, kalafiory, cebula i kapusta. Dla przykładu, ilość sprzedanej cebuli (15,2 tys. ton) była o 60% niższa, a jednak jej wartość wzrosła o 6% (7,8 mln eur). Cena tego warzywa zwiększyła się dwukrotnie (0,51 eur/kg). Niskie zbiory i duże zapotrzebowanie zagranicznych odbiorców odegrały w eksporcie polskich warzyw znaczącą rolę.
Źródło: fresh-market.pl, na podstawie informacji CAAC, mk
Poziom eksportu tych produktów równał się w pierwszych, dwóch miesiącach 48,2 tys. ton, tj. o 1/4 mniej niż w roku ubiegłym. Bilans handlu okazał się mimo to wyższy o 20% i wyniósł 17,8 mln eur.
Na wzrost wartości wpłynął w znaczącym stopniu eksport następujących warzyw: pomidory, ogórki, kalafiory, cebula i kapusta. Dla przykładu, ilość sprzedanej cebuli (15,2 tys. ton) była o 60% niższa, a jednak jej wartość wzrosła o 6% (7,8 mln eur). Cena tego warzywa zwiększyła się dwukrotnie (0,51 eur/kg). Niskie zbiory i duże zapotrzebowanie zagranicznych odbiorców odegrały w eksporcie polskich warzyw znaczącą rolę.
Źródło: fresh-market.pl, na podstawie informacji CAAC, mk
Zobacz więcej: Ceny warzyw?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem