Nowinki z zielonego rynku
Niższe temperatury wymuszają wzrost cen warzyw ciepłolubnych, których koszty produkcji zwiększyły się w związku z koniecznością dogrzewania.
W tym tygodniu spółdzielnie ogrodnicze skupowały paprykę czerwoną po 2,70 zł/kg, tzn. po cenie o 0,40 groszy wyższej niż tydzień temu, zielona po 1,23 zł/kg (o 0,8 groszy wyższej), pomidory spod osłon po 2,74 zł/kg (o 0,80 groszy wyższej), a ogórki spod osłon o około po 3,80 zł/kg (o 0,45 groszy wyższej).
Spośród innych gatunków zdrożały również w stosunku do ubiegłego tygodnia: kapusta czerwona, kalafiory, brokuły, marchew, cukinia, fasola szparagowej, kwaszonki, śliwki, jabłka deserowe i przemysłowe. Te ostatnie w stosunku do roku ubiegłego są niemal czterokrotnie droższe.
Obniżyły się natomiast ceny skupu: cebuli, kapusty białej, włoskiej, pekińskiej, pietruszki, buraków, selerów, sałaty, czosnku, pieczarek, ziemniaków i gruszek.
Źródło: fresh-market.pl na podstawie danych ZEO IERiGŻ-PIB
Zobacz więcej: Ceny warzyw?preview=1