Holandia – ogórki głównie do Niemiec
Jeśli chodzi o Holendrów, to tradycyjnie kupują oni głównie ogórki świeże i nieprzetworzone. I to pomimo generalnego wzrostowego trendu kupowania warzyw wstępnie przygotowanych do konsumpcji. W Holandii warzywa wstępnie przetworzone kupuje zaledwie 5 proc. konsumentów. W Niemczech wskaźnik ten jest pięciokrotnie wyższy.
W przypadku ogórków jednak konsumenci z obu krajów wolą produkt świeży i surowy (bez wstępnej obróbki). Około jednej czwartej konsumentów w obu krajach jada ogórki jako przekąskę. Natomiast zdecydowana większość ogórków (bo ponad 80 proc. w Niemczech o 65 proc. w Holandii) trafia do sałatek. Poza tym ogórki jada się z posiłkami, gdzie głównym składnikiem są ziemniaki, a także chleb, makaron czy frytki.
Niemcy zjadają niemal dwukrotnie więcej holenderskich ogórków niż robią to sami Holendrzy. Około 302 mln kg ogórków z całkowitej holenderskiej produkcji w wysokości 410 ml kg trafia za granicę. Z czego do Niemiec wędruje 196 mln kg (niemal 65 proc.). Do Wielkiej Brytanii trafia 15 proc. ogórków opuszczających Holandię.
Całkowity holenderski eksport ogórków, włączając w to również re-eksport wynosi 405 mln kg. Importowane ogórki (w znacznych ilościach później re-eksportowane właśnie) trafiają do Holandii głównie z Hiszpanii, a w mniejszych ilościach z Belgii i Niemiec. Ten import utrzymywał się w trendzie wzrostowym w ostatnich latach i osiągnął poziom ponad 100 mln kg w 2011 roku.
Zobacz więcej: Ogórki zielone?preview=1