Koszty produkcji ogórków
2010-08-04 00:00
Jak wykazują szacunki Zakładu Ekonomiki Ogrodnictwa IERIGZ-PIB produkcja ogórków z przeznaczeniem do przetwórstwa w ostatnich pięciu latach była w zasadzie opłacalna. W okresie 2005-2009 – jedynie rok 2005 charakteryzował się nieco wyższymi kosztami produkcji w stosunku do cen uzyskiwanych przez producentów. W następnych latach ceny systematycznie wzrastały i były coraz bardziej opłacalne.
W 2009 r. za ogórki dostarczone do przetwórstwa producenci otrzymywali przeciętnie 1,50 zł/kg, czyli o 15 proc. więcej niż w roku poprzednim, więc choć koszty produkcji wzrosły o 11 proc. (do 0,97 zł/kg) – ceny producenta przewyższały je o 55 proc. Opłacalność produkcji ogórków do przetwórstwa w 2009 r. była najwyższa w ostatnich pięciu latach.
Tabela: Koszty i opłacalność produkcji ogórków do przetwórstwa w latach 2005-2009 (zł/kg)
Źródło: fresh-market.pl (gs), na podstawie danych IERiGZ-PIB
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
W 2009 r. za ogórki dostarczone do przetwórstwa producenci otrzymywali przeciętnie 1,50 zł/kg, czyli o 15 proc. więcej niż w roku poprzednim, więc choć koszty produkcji wzrosły o 11 proc. (do 0,97 zł/kg) – ceny producenta przewyższały je o 55 proc. Opłacalność produkcji ogórków do przetwórstwa w 2009 r. była najwyższa w ostatnich pięciu latach.
Tabela: Koszty i opłacalność produkcji ogórków do przetwórstwa w latach 2005-2009 (zł/kg)
Wyszczególnienie | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 |
Koszty produkcji (zł/kg) | 0,91 | 0,83 | 0,81 | 0,87 | 0,97 |
Ceny płacone producentom (zł/kg) | 0,90 | 1,00 | 1,20 | 1,30 | 1,50 |
Wskaźnik opłacalności (%) | 99 | 120 | 148 | 149 | 155 |
Źródło: fresh-market.pl (gs), na podstawie danych IERiGZ-PIB
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Zobacz więcej: Ogórki zielone?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem