Niemcy najwięcej importują...
Pomimo sporej rodzimej produkcji kraj ten zmuszony jest do wspierania podaży importowanymi produktami i w Europie jest znany jako netto importer warzyw.
Przede wszystkim Niemcy importują co roku pomidory, ogórki oraz słodką paprykę. W minionym roku najwięcej Niemcy zaimportowali pomidorów – 765 tys. ton wobec 711 tys. ton w roku 2012 oraz dla porównania również 711 tys. ton w roku 2004.
Na drugim miejscu znalazły się ogórki z importem na poziomie 500 tys. ton wobec 474 tys. ton przed rokiem i 436 tys. ton w roku 2004. Trzecia pod względem wolumenu dostaw była papryka słodka – 365 tys. ton (352 tys. ton przed rokiem i 291 tys. ton w roku 2004) oraz kolejno sałaty – 340 tys. ton, cebula – 246 tys. ton, marchew – 250 tys. ton, oraz 740 tys. ton łącznie innych pozostałych warzyw.
Dwa największe rynki – dostawcy to rynek holenderski i hiszpański. W sumie w roku 2013 Niemcy z Holandii zaimportowali 1170 tys. ton warzyw, a z Hiszpanii – 1010 tys. ton. Te wielkości na przestrzeni lat w zasadzie nie ulegają zmianom - w roku 2004 Holandia dostarczyła około 1008 tys. ton, a Hiszpania – 913 tys. ton warzyw. Ponadto przed rokiem około 300 tys. ton to import z Włoch, 145 tys. ton Belgii oraz 245 tys. ton państw trzecich – pozaunijnych, w tym głownie z Maroka i Egiptu.
W pierwszej trójce najchętniej kupowanych i spożywanych warzyw w Niemczech znalazły się przede wszystkim pomidory z około 23,8 proc. udziałem, marchew z 12 proc. udziałem oraz cebula – 8,1 proc..
Zobacz więcej: Ogórki zielone
Niemcy – szczyt sezonu szparagów
Niemcy: kampania truskawkowa nabiera rozpędu
czytaj dalej
Zmarł prof. Edmund Niemczyk
Niemcy: wysoki popyt na truskawki
czytaj dalej