Ogórki albo z Hiszpanii albo z Holandii
2007-08-31 00:00
W Unii Europejskiej głównymi producentami i eksporterami ogórków sałatkowych są Hiszpania i Holandia. Holendrzy sprzedają rocznie ok. 340 tys. ton ogórków, Hiszpanie - 390 tys. ton. Udział innych krajów unijnych nie przekracza 14 procent.
Ze wglądu na specyfikę uprawy, państwa te nie stanowią dla siebie bezpośredniej konkurencji. Hiszpanie eksportują swoje towary przede wszystkim w okresie październik-luty (niewiele w marcu i kwietniu), Holendrzy zaś w miesiącach luty-październik (częściowo w maju i czerwcu).
Najważniejszym importerem tych warzyw są Niemcy. W 2006 r. na niemiecki rynek trafiło 63 proc. dostaw z Holandii i 32 proc. z Hiszpanii.
Źródło: fresh-market.pl, na podstawie FAMMU/FAPA, mk
Ze wglądu na specyfikę uprawy, państwa te nie stanowią dla siebie bezpośredniej konkurencji. Hiszpanie eksportują swoje towary przede wszystkim w okresie październik-luty (niewiele w marcu i kwietniu), Holendrzy zaś w miesiącach luty-październik (częściowo w maju i czerwcu).
Najważniejszym importerem tych warzyw są Niemcy. W 2006 r. na niemiecki rynek trafiło 63 proc. dostaw z Holandii i 32 proc. z Hiszpanii.
Źródło: fresh-market.pl, na podstawie FAMMU/FAPA, mk
Zobacz więcej: Ogórki zielone?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem