Plonowanie ogórków bywa zmienne
Produkcja ogórków w Polsce charakteryzuje się dużą zmiennością plonów. Przyczyniają się do tego wysokie wymagania tych warzyw względem temperatury i wilgotności gleby.
Przy temperaturze poniżej 12-13°C rozwój kwiatów i owoców zostaje zatrzymany. Ze względu na płytki system korzeniowy, warzywo to potrzebuje dużej wilgotności podłoża.
Początek kampanii zbiorczych ogórków przypada w naszym kraju na połowę lipca. Zaś największe nasilenie owocowania występuje w sierpniu. O częstotliwości zbiorów decyduje przeznaczenie warzyw. I tak, do produkcji ogórków tzw. konserwowych, w przypadku silnych upałów, warzywa należy zbierać nawet codziennie - by nie dopuścić do przerośnięcia owoców. W chłodniejsze dni wystarczy to robić co 2-3 doby.
Źródło: fresh-market.pl
Zobacz więcej: Ogórki zielone?preview=1