Z naszych danych korzystają instytuty, ministerstwa, sieci handlowe dołacz i Ty!

Kup teraz abonament!

Ukraina – spadek eksportu ogórków szklarniowych

Według statystyk celnych, w okresie od stycznia do sierpnia 2016 roku ukraińscy eksporterzy wysłali za granicę 1,86 tys. ton tych warzyw, co jest rekordowo niskim wynikiem, najniższym w ostatnim dziesięcioleciu. Dla porównania, w tym samym okresie 2015 roku z Ukrainy wyeksportowano 4,9 tys. ton ogórków, czyli 2,6 razy więcej.

Według analityków projektu "APK-Inform: warzywa i owoce", spadek eksportu nastąpił ze względu na kilka czynników. Kluczową rolę odgrywa tu jednak niższy zbiór ogórka szklarniowego w okresie najbardziej aktywnego popytu eksportowego. Według badań przeprowadzonych przez ekspertów "APK-Inform: warzywa i owoce", wielu producentów zdecydowało się w bieżącym roku ograniczyć obszar uprawy ogórka szklarniowego. Ponadto, wydajność tej produkcji była w bieżącym sezonie dość niska.

W tych warunkach podaż ogórka w pierwszych miesiącach 2016 roku utrzymywała się na niskim poziomie, co miało negatywny wpływ na skalę handlu. Na przykład pod koniec lutego, producenci zostali zmuszeni do wstrzymania dostawy ogórka do UE, pomimo zwiększonego popytu, ponieważ nie udało się zebrać wystarczających ilości.

Ponadto ograniczenie upraw ogórka cieplarnianych, Ukraina doprowadziło do ogólnego wzrostu kosztów tej produkcji. Jak mówią eksperci, na początku kwietnia cena ogórka, która znalazła się na rekordowo wysokim poziomie, zdecydowanie negatywnie wpłynęła na popyt ze strony eksporterów.

Zobacz więcej: Ogórki zielone

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE