Ukraina – spadła powierzchnia upraw szklarniowych
Produkcja warzyw szklarniowych na Ukrainie gwałtownie spada ze względu na fakt, że ukraińskie kombinaty redukują powierzchnię przeznaczoną pod szklarnie. Na XV Międzynarodowej Konferencji "Warzywa i owoce Ukrainy - 2018 r. Wektor na eksport" mówiła o tym Ludmiła Nałbat, dyrektor handlowy firmy Kalinowka-Premium.
Według danych ekspertów, w 2014 roku na Ukrainie uprawy szklarniowe obejmowały 400 hektarów, ale w 2018 r. wielkość ta spadła do 280 hektarów. Dla porównania, w sąsiedniej Polsce powierzchnia pod szklarniami przekracza 1 tys. hektarów, a w Holandii ogółem osiąga 6 tys. hektarów. Pisze o tym Fruit-inform.
"Obecnie segment szklarniowy jest rozwijany wyłącznie przez sieci handlowe, które dążą do przejścia na sprzedaż własnych produktów, a jednocześnie większość komercyjnych instalacji cieplarnianych korzysta z przestarzałych technologii produkcyjnych, ponieważ po prostu nie mają one możliwości modernizacji. "- powiedziała Ludmiła Nałbat.
W rezultacie, jej zdaniem, przez 10 miesięcy sezonu 2017/2018 wielkość importu pomidorów na Ukrainę wzrosła aż o 168 procent, podczas gdy eksport tych produktów spadł o 27 procent.
"Zniesienie preferencyjnego opodatkowania VAT, ogromna ilość importu pomidorów i ogórków, redukcja eksportu ... W rezultacie katastrofalnie niska cena na rynku warzyw szklarniowych, co sprawiło, że sezon był nieopłacalny dla większości kombinatów," zauważyła Ludmiła Nałbat.
Uważa ona wprowadzenie zrównoważonego wsparcia państwa dla producentów krajowych za jeden z mechanizmów rozwiązania tego problemu. W szczególności uważa za konieczne wprowadzenie kwot i ograniczeń w imporcie warzyw szklarniowych, a także zwrot inwestycji kapitałowych z budżetu państwa do przedsiębiorstw w celu modernizacji produkcji i budowy nowych szklarni przy użyciu najnowszych technologii. Ponadto podkreśla, że takie programy działają już w większości krajów rozwiniętych.
Zobacz więcej: Ogórki zielone?preview=1