Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Ukraina – warzywa szklarniowe z opóźnieniem

Z gospodarstw produkujących na Ukrainie warzywa szklarniowe płyną informacje o opóźnieniu w starcie sezonu. Sprzedaż rodzimych ogórków szklarniowych powinna się zacząć na Ukrainie w ciągu najbliższego miesiąca. Natomiast pomidory będą dostępne, według informacji portalu fruit-inform.com dopiero w połowie marca.

Innymi słowy start sezonu zbiorów warzyw szklarniowych będzie w tym roku opóźniony przynajmniej o dwa tygodnie w stosunku do początku sezonu z roku 2014. Jest to skutkiem późniejszych niż zazwyczaj nasadzeń tych warzyw. Ukraińscy producenci starali się zaoszczędzić w ten sposób na kosztach ogrzewania szklarni.

Ceny gazu bowiem wzrosły od zeszłego roku niemal dwukrotnie. To bardzo ostry skok poziomu kosztów produkcji szklarniowej, jako że nakłady na opał są jednym z głównych jej składników.

Pośpiechowi nie sprzyja też sytuacja w handlu zagranicznym. Dla Ukraińców podstawowym rynkiem zbytu warzyw szklarniowych była Rosja. A w październiku zeszłego roku władze Federacji Rosyjskiej wprowadziły embargo na ukraińskie warzyw i owoce. To sprawia, że producenci na Ukrainie z pesymizmem patrzą na perspektywy na nadchodzący sezon. Wszak najwięksi producenci sprzedawali do Rosji nawet do 70 procent swojej produkcji. A sezon eksportowy zaczynał się od razu jak tylko na Ukrainie zaczynały być dostępne odpowiednie ilości pomidorów i ogórków.

Biorąc powyższe pod uwagę część producentów zdecydowała się na redukcję areału upraw, zwłaszcza w starych, energochłonnych szklarniach. Niektóre gospodarstwa zaś w ogóle nie planują w tym roku wejścia na rynek ze swoją produkcją. Mali producenci z zachodu kraju redukcji kosztów szukają w alternatywnych źródłach ogrzewania, ale zgodna opinia jest taka, iż skutkować to będzie dalszymi opóźnieniami w dojrzewaniu i zbiorach oraz pogorszeniem jakości.

Nadzieją dla ukraińskich producentów jest wzrost popytu na rynku wewnętrznym. Tu na korzyść działają wysokie ceny importu i jego ograniczona dostępność. To z kolei konsekwencje słabej hrywny. W połowie stycznia 2015 roku ceny importowanych pomidorów były na Ukrainie dwa razy wyższe niż w analogicznym okresie zeszłego roku. ogórki zaś były droższe o 80 procent.

Zobacz więcej: Ogórki zielone

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE