Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Almeria wciąż największym producentem papryki

Pozycja Almerii jako czołowego producenta papryki pozostała niezagrożona, mimo że w ostatnim sezonie ta hiszpańska prowincja zanotowała spadek w produkcji tego warzywa o 3,1 procent w stosunku do roku wcześniejszego. Takie wnioski wynikają z badań przeprowadzonych przez Eurostat, opracowanych przez Radę Rolnictwa Andaluzji.

Almeria z produkcją szacowaną w tym roku na 631 tys. ton obejmuje 44,14 procent produkcji hiszpańskiej oszacowanej przez Eurostat na 1 130 tys. ton. W porównaniu z resztą Europy wielkość produkcji papryki w Almerii stanowi 24,63 procent, jako że produkcja unijna oszacowana została w tym roku na 2 561 tys. ton.

Jeśli porównać produkcję w Almerii w sezonie 2014/2015 z tą w innych rejonach uprawy papryki w Europie to również widać dominującą pozycję tego rejonu Hiszpanii. W zestawieniu z produkcją w Holandii ta w Almerii stanowiła aż 85,52 procent, jako że zbiory w Holandii wyniosły w sezonie 2014/2015 340 tys. ton. W porównaniu z Włochami było to 123,43 procent, jako że zbiory włoskie wyniosły 282,3 tys. ton. W zestawieniu z produkcją grecką jest to 160,75 procent, a z turecką aż 239,12 procent.

Jeśli chodzi o areał upraw papryki, to w Almerii jest on na poziomie 9 400 ha, w całej zaś Hiszpanii sięga 18 500 ha. We Włoszech jest to natomiast 11 400 ha, w Holandii około 11 000 ha, w Grecji zaś 4 900 ha, natomiast powierzchnia upraw papryki w Turcji to "zaledwie" 1 200 ha.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE