Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Hiszpania – papryka tańsza niż 8 lat temu

Podczas obecnej kampanii, która właśnie zbliża się do końca, przeciętna cena dla wszystkich odmian papryki była w Hiszpanii niższa niż przed ośmioma laty  – wynika z danych organizacji Hortoinfo, opublikowanych przez Obserwatorium Rynku i Cen z Andaluzji.

W sezonie 2007/2008 średnia cena otrzymywana przez producentów sprzedających paprykę w pierwszej klasie jakości była na poziomie 0,90 euro/kg. I wartość ta jest o 9,75 procent wyższa niż obecna cena średnia, która wyniosła 0,82 euro/kg.

Natomiast w porównaniu do zeszłego sezonu wszystkie rodzaje papryki – z wyjątkiem żółtej, której ceny spadły i zielonej, której ceny pozostały na tym samym poziomie, zarejestrowały wyższe ceny przeciętne.

Najbardziej opłacalną papryką w bieżącym sezonie była czerwona papryka Lamuyo ze średnią ceną 0,86 euro/kg. To 22,86 procent więcej niż rok temu, kiedy to średnia jej cena wyniosła 0,70 euro/kg. Droższa niż przed rokiem była też papryka zielona Lamuyo. W sezonie 2014/2015 jej średnia cena wyniosła 0,65 euro/kg, czyli o 8,33 procent więcej niż rok wcześniej, kiedy cena ta osiągnęła poziom 0,60 euro/kg.

W odniesieniu do papryki typu California (a więc takiej, której najwięcej trafia z Hiszpanii do Polski), najwyższe ceny osiągała papryka żółta, choć jej cena średnia spadła w porównaniu do poprzedniego sezonu. Wtedy oferowano ją przeciętnie po 0,85 euro/kg. Papryka czerwona sprzedawana była po 0,77 euro/kg w porównaniu do 0,71 euro/kg przed rokiem. A zielona, jak wspomniano wyżej utrzymała stabilną cenę 0,65 euro/kg.

Jeśli chodzi zaś o paprykę nazywaną w Hiszpanii papryką włoską, to jej średnia cena wzrosła w relacji sezon do sezonu aż o 37 procent. Sprzedawano ją po 0,85 euro/kg wobec 0,62 euro/kg przed rokiem.

Ponieważ kampania 2014/2015 jest już niemal zakończona, to jakiekolwiek zmiany w cenach papryki, które jeszcze mogą mieć miejsce będą już bez znaczenia dla powyższej analizy.

Zobacz więcej: Papryka

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE