Coraz mniej hiszpańskiej papryki
Kończący się w Hiszpanii sezon na paprykę przyniósł z jednej strony spadek jej podaży, a z drugiej więcej problemów z jej jakością. Widać to również na polskim rynku, gdzie różnice w cenach hiszpańskiej papryki są coraz większe. Podczas, gdy papryka czerwona o dobrej jakości utrzymała ceny na poziomie 40 zł/karton 5 kg, to ceny tej jakościowo słabszej spadły nawet do 35 zł/karton 6 kg.
W Hiszpanii ceny czerwonej papryki dobrej jakości utrzymują się na poziomie 1,50 euro/kg.. Jak pisaliśmy, coraz aktywniej ze swoją papryką wchodzą na międzynarodowy rynek Holendrzy. Holenderscy eksporterzy z optymizmem patrzą na nadchodzący sezon, wierząc, że po trzech słabych latach musi przyjść lepsza koniunktura. Do takiego spojrzenia skłania ich między innymi to, że konkurencja papryki hiszpańskiej i izraelskiej skończy się już za chwilę, a popyt na paprykę utrzymuje się na zadowalającym poziomie. Poza tym w tym roku, w Holandii uprawy papryki są mniejsze niż w ubiegłych latach, co powinno sprzyjać wyższym cenom.
Zobacz więcej: Papryka?preview=1