Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Europa – na wiosnę może być mniej papryki

Hiszpania

Kiedy mówimy o uprawie papryki w Hiszpanii, tak naprawdę mówimy o rejonie Almerii, gdzie łączna powierzchnia upraw wynosi około 40 tys. ha. W znacznej części tego rejonu woda jest zbyt słona aby ją stosować do upraw. Dlatego produkcja skoncentrowana jest głównie w zachodniej części Almerii. W kilku innych rejonach Hiszpanii łączny obszar upraw papryki to około 6 tys. ha. Każdy z rejonów z własnym mikroklimatem związanym z górami lub morzem. Zależnie od rejonu sezon zaczyna się w czerwcu, bądź trzeba czekać do końca sierpnia aż miną najgorsze upały.

Druga połowa 2012 roku okazała się dla hiszpańskich producentów mniej opłacalna niż rok wcześniej. Na początku listopada duże szkody w rejonie upraw papryki spowodowała niekorzystna pogoda. Silne burze i bardzo obfite deszcze doprowadziły niemal do zapaści w podaży wielu warzyw w tym papryki. Grudzień charakteryzował się przyzwoitą pogodą, natomiast w styczniu były zimne noce, co znów nie przysłużyło się papryce, Wszystko wskazuje na to, że skutkować to będzie niższą podażą papryki na wiosnę.

Izrael

W Izraelu papryka uprawiana jest w jednym zwartym obszarze. Powierzchnia tych upraw to około 3 tys. ha. Tak, jak w Hiszpanii najwięcej zbiera się papryki czerwonej (około 75 proc.). Paprykę w Izraelu zbiera się niemal przez cały rok, ale sezon eksportowy ograniczony jest przede wszystkim do okresu od listopada do połowy marca. 65 proc. izraelskiej papryki trafia na zachód Europy, a 25 proc. na wschód.

Ten czas sezonu eksportowego jest niezwykle istotny. Sprawia, że Izrael musi konkurować o rynek europejski z Hiszpanią. A to nie zawsze jest łatwe. Problemem w Izraelu są koszty pracy, które są bardzo wysokie. Ponadto Izrael musi ponosić wyższe koszty transportu. W Izraelu wielki nacisk kładzie się zatem na oszczędność pracy i wzrost produkcji z jednostki powierzchni. Produkcja papryki jest obecnie na poziomie 8 kg/m2.

Zobacz więcej: Papryka

Słowa kluczowe: papryka, Hiszpania, Izrael. warzywa
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE