Hiszpania: kryzys w sektorze paprykowym
Około 6-8 tys. ton papryki zniszczono w ubiegłym tygodniu w Hiszpanii. Była to próba znalezienia rozwiązania poważnego kryzysu jaki dotyka ten sektor.
Zdaniem organizacji Proexport reprezentującej producentów i eksporterów z południowo-wschodniej Murcii ta drastyczna akcja była konieczna w celu ustabilizowania cen i zysków producentów. Dwa tygodnie temu cen papryki bardzo spadła i ceny płacone producentom zawierają się w przedziale 0,05-0,12 euro/kg. Na rynkach hurtowych cena papryki wynosi 0,20-0,30 euro/kg, podczas gdy koszty produkcji i zbiorów wynoszą przynajmniej 0,40 euro/kg.
Przedstawiciele sektora uzgodnili, że minimalna cena za czerwoną paprykę klasy II powinna wynosić przynajmniej 0,15 euro/kg. W tym samym czasie organizacje producentów zaczęły wycofywać z rynku tysiące ton produktu, zgodnie z procedurami WPR, otrzymując rekompensaty w wysokości 0,3185 euro/kg.
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie www.greenmed.eu
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Zobacz więcej: Papryka?preview=1