Maroko: produkcja i eksport papryki
Według danych marokańskiego ministerstwa rolnictwa w poprzednim sezonie (2007-2008) eksport papryki z Maroka wzrósł o 40 proc. do 49,3 tys. ton.
Natomiast sama produkcja spadła o 13,3 proc. do 90,05 tys. ton w porównaniu ze 103,82 tys. ton w sezonie 2006-2007. Wzrost eksportu przy jednoczesnym spadku produkcji świadczy o coraz lepszej jakości oferowanej przez Maroko papryki, gdyż większość papryki trafia na rynek UE. W obecnym (2008-2009) sezonie produkcyjnym papryki do końca stycznia br. zbiory papryki wyniosły 57 tys. ton z pow. uprawnej 1 120 ha. Do lutego br. eksport papryki wyniósł 35 tys. ton. Na razie trudno jest oceniać bieżący sezon. W okresie od grudnia do lutego zbiory były znacznie niższe z powodu niskich temperatur, co wpłynęło również na jakość papryki. Jednak później jakość zdecydowanie się poprawiła.
Źródło: fresh-market.pl (kz) na podstawie www.pepperstoday.com
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Zobacz więcej: Papryka?preview=1